אלים אלים למי מתפללים

אלים אלים למי מתפללים

אלים אלים למי מתפללים

ליהי קימורה

"מדינת שמונה מיליון האלים", כך ולא פחות ביפן.

שינטו הינה דת פוליתיאיסטית המתבססת על עקרונות של: טבע, תופעות טבע, סיפורי מיתולוגיה ואירועים מחיי  היום יום . מאמינים כי האל הוא הטבע והטבע הוא האל. אין ספרי קודש, אין קדושים, ואין חוקים ומצוות.
יש מנהגים והמון.

יפנים מתייחסים לשינטואיזם לא כדת אלא כמנהג יום יומי שמרכיב את התרבות היפנית. אין יפנים רבים המגדירים את עצמם כשינטואיסטים,  אך רובם הולכים להתפלל במקדש, לקנות קמעות ולחזות עתידות. וכך גם אני מתייחסת לשינטו.

אחת החוויות בביקור במקדש שינטואיסטי הוא המגוון הרחב של ה"אטרקציות" שהוא מציע. כמובן ש"אטרקציות" אלו הן קדושות שיש לתת להן את הכבוד המגיע להן. אך בו זמנית ניתן גם להנות מהתהליך.

ראשית כל, בכניסה למקדש נוטלים ידיים.  אזור הנטילה מעוצב בתשומת לב נדירה: שוקת המים בדרך כלל היא מונוליט מיוחד, כפות לנטילת הידיים עשויות מבמבוק, תמצאו דמות דרקון שופכת את המים.
הסדר הנכון לנטילת ידיים הוא קודם שטיפת יד שמאל ואז ימין, ולסוף טיהור הפה . זוהי חוויה מרעננת בקיץ וקצת פחות נעימה בחורף.

בתמונה: ינואר 2018, לא נהניתי במיוחד מנטילת ידיים בכמעט 0 מעלות. דמות הדרקון מוצבת באזור נטילת הידיים.

בכל מתחם ישנו מקדש מרכזי בו לן האל. האל יכול ללון/ להימצא ב: מראה, חרב, אבן חן, עץ, מפל, אבן ואפילו בהר כולו. ניתן לזהות את מקום לינתו של האל על ידי סימון עם חבל עשוי קש (Shimenawa) ודפים לבנים (Shide).

בתמונה: אני מתפללת לעץ ברוש בתוכו שוכן אל האחראי על ניצחון.

הידעתם? הר פוג'י לא מפורסם רק בגלל גובהו ויופיו אלא גם מכיוון שההר עצמו הוא מקום הלינה של אלת המים, ולכן הוא נחשב לקדוש. מספר מטרים לפני הפסגה ישנו שער הנקרא טורי (Torii)המפריד בין קודש לחול, ובפסגה מוצב מקדש שינטואיסטי. רבים מהיפנים עולים את ההר הגבוה כדי לקבל ברכת מזל טוב וכוח רוחני. מה קורה למי שרוצה להתפלל אך אין ביכולתו לעלות  את כל ההר? אל דאגה, יש שלוחה של המקדש בתחתית ההר, שבה ניתן לתרום כסף, לכתוב משאלה או בקשה לאל ושליח יעבירם למקדש המרכזי בפסגת ההר.

בתמונה: שער טוריTori i מוצב לפני פסגת הר ומקדש בתחתית ההר (מקדש Sengen).

מקדשים שונים מציעים צורות שונות להתפלל, להיטהר, לחזות עתיד או לחזק כוח רוחני. במקדש Enoshima ישנו "מלך הדרקון הלבן" שאחראי על עושר. ליד "מלך הדרקון הלבן" ישנה בריכה קטנה עם מים טהורים. מתפללים מאמינים כי שטיפת כסף  עם מי הטהרה במקום תנקה אותו ממזל רע ותכפיל הכנסות בעתיד.

בתמונה: שוטפים כסף בתוך סלסלה. אנחנו הסתפקנו במטבעות אך היו שהוכיחו שאפשר לשטוף גם שטרות…

ביפן תוכלו להיחשף לעוד הרבה אלים ומקדשים: הר Miwa שנחשב לגופו של האל, לכן יש לעלות אותו יחפים כמתן כבוד. מקדש רכבות לזכר מסילת רכבת ואל הרכבות. מקדש חשמל לכל מוצרי חשמל ועוד…

נכון לשנים אחרונות:  אני רוצה לשתף אתכם בטרנד חדש ביפן שנקרא "סבב חותמת מקדשים". ברוב המקדשים (שינטואיסטים ובודהיסטים) מציעים שירות של חותמת וחתימות קליגרפיה (Goshuin). אלו נחשבים לסימון /הוכחה לביקור במקדש שמציינים את שם המקדש ותאריך הביקור.  כיום רבים אוספים חותמות אלו מסיבות לא רק דתיות ורואים בחותמת ובקליגרפיה יצירת אומנות. חלקם מתייחסים למנהג זה כמזכרת מהמקדש.

בתמונה: אוסף חותמות של אבא שלי.

אז…איזה אל אל, למי נתפלל?

הירשמו לניוזלטר שלנו

התעדכנו לפני כולם במאמרים חדשים על יפן, מבצעים וקורסים חדשים במחירי השקה

עלינו

“שפה היא תרבות ותרבות היא שפה”
אנחנו מאמינים בלימודי שפה תוך שילוב של הבנה תרבותית מעמיקה.

מאמרים נוספים

אלים אלים למי מתפללים

אלים אלים למי מתפללים

ליהי קימורה "מדינת שמונה מיליון האלים", כך ולא פחות ביפן. שינטו הינה דת פוליתיאיסטית המתבססת על עקרונות של: טבע, תופעות…